Департамент Вінницької міської ради 
Комунальний заклад 
„Дошкільний навчальний заклад №35 Вінницької міської ради”;
21036 м. Вінниця, вул. Хмельніцьке шосе 16
тел: (0432) 59-21-53   ; email: vndnz35@ukr.net

Кашель у дитини

Чому дитина кашляє

Розглянемо п’ять найпоширеніших причин, чому дитина кашляє.

Бажання швидше позбутися такого неприємного і тривожного симптому, як кашель, цілком природно. При виборі методів лікування не забувайте, що кашель — захисний рефлекс, покликаний викидати з дихальних шляхів інфекцію і чужорідні тіла. Тому важливо не пригнічувати його, а допомагати органам дихання очиститися.

Кашель не дає заснути

Сухий, нав’язливий кашель особливо неприємний. Ці відчуття ви самінапевно відчувалине раз. Як жедитині — днем ​​його личко червоніє від напруженого кашлю, а вночі малятко не може спокійно спати? Найбільш часта причина сухого нав’язливого кашлю — в’язка мокрота, яку важко відкашляти. Слизова оболонка дихальних шляхів, навіть самих верхніх (біля входу в гортань), є потужною рефлексогенною зоною. Найменше подразнення цій галузі, наприклад, випадкової крихтою, призводить до виникнення серії кашлевих поштовхів. Слиз з носа або невелика кількість в’язкої мокроти, яка потрапляє на слизову верхніх дихальних шляхів, провокує кашель.

Як допомогти? Рясне питво, зволоження слизової оболонки носика і повітря в квартирі вже сприяє розрідженню мокротиння, а значить, зволоженню кашлю. Хороший ефект дають інгаляції (фізіологічним розчином, лужною водою). Щоб утворилася хмарка пари, використовуй небулайзери: компресійні або УЗ-інгалятори.

Голосок охрип

Поєднання гавкаючого кашлю і осиплості голосу— ознака ларингіту. Повернути дзвінкий голосок за один день, як правило, не вдається. Однак, виконуючи рекомендації з лікування сухого кашлю, ви в будь-якому випадку прискоритепроцес одужання. Важливо, щоб в цей період малюк менше кричав і плакав. Процес позбавлення від ларингіту проходить з утворенням помірної кількості мокроти. Ви почуєте, що кашель у крихітки стане більш вологим. Полегшити симптоми недуги допомагає зігрівання грудної клітини і шийки малюка.

Як допомогти? Зробитиакцент на тепле пиття (чай з ромашкою) і інгаляціях. Дотримуйтеся головного правила: кашляючу дитину повинен періодично оглядати лікар.

Кашляю і не можу відкашлятися

Рясне виділення мокротиння зазвичай спостерігається при бронхіті. Буває, що у малюка явно вологий кашель, але малюку начебто важко позбутися від мокротиння. Лікар призначить спеціальні відхаркувальні препарати, а ви можетедопомогти малюку спеціальним масажем. Пограйтез крихіткою в гру «Дістань тапочок-під ліжка». Ніжки і половина тулуба дитини лежать на ліжку, а головка і плечі звисають вниз. Такий стан фахівці називають дренажним. Під силою тяжіння мокрота рухається в потрібному напрямку. Погладжуйте, вібруючими рухами легенько простукуйтеобласть між лопатками, попросітьмалюка в цей час кашляти або вимовляти голосні звуки.

Як допомогти? Банальний бронхіт може стати справжньою проблемою для грудничка. Дітки в такому ранньому віці погано відкашлюють мокротиння, а запальні процеси у них розвиваються дуже швидко. Для успішного лікування і лікарського спостереження таких малюків нерідко госпіталізують.

Обструктивний бронхіт

Найбільш важкий варіант бронхіту у малюків. Причини розвитку такого різновиду недуги практично ті ж, що і у гострого бронхіту. На запальний процес може нашаровуватися індивідуальна реактивність крихти (схильність до алергічних реакцій). У своєму розвитку бронхообструкція поєднує різні процеси: набряк слизової оболонки, спазм бронхів і скупчення в’язкого мокротиння. Все це призводить до звуження просвіту бронхів і утруднює дихання, особливо на фазі видиху. Типові ознаки обструктивного бронхіту — це важке, іноді гучне дихання крихти і кашель з важким відходженням мокротиння. Малюка обов’язково повинен оглянути лікар!

Обструктивний бронхіт у малюка є показанням до госпіталізації.

Як допомогти? У лікуванні використовують ряд препаратів, дія яких направлена на зняття набряку і спазму. На тлі адекватної терапії мокротиння начебто стане більше. Не лякайтеся: це означає, що налагодився його відхід. Створітьумови для одужання маляти: прохолодне свіже повітря в кімнаті, мінімум хімічних подразників і алергенів, багато пиття!

Здоров’я вам і вашим малюкам!