Департамент Вінницької міської ради 
Комунальний заклад 
„Дошкільний навчальний заклад №35 Вінницької міської ради”;
21036 м. Вінниця, вул. Хмельніцьке шосе 16
тел: (0432) 59-21-53   ; email: vndnz35@ukr.net

Харчування для мозку

Заняття у школі – велике навантаження для дитини: як фізичне, так і психологічне. Як підтримати сили дитини у такий важкий для її організму період?

Раціон дитини впливає на роботу її мозку, на її імунну систему та витривалість. Завчасно проконсультуйтесь з лікарем з приводу курсу вітамінів, які могли б підтримати тонус вашої дитини. Зазвичай, це полівітамінні комплекси, які надають життєвих сил та забезпечують зростаючий організм всім необхідним. Нерідко спеціалісти пропонують курс йодованих препаратів. Йод дуже корисний при інтелектуальній діяльності, він підтримує гормональний фон, допомагає при порушенні функціонування щитовидної залози. Йодовий комплекс допоможе вашій дитині уникнути багатьох проблем зі здоров’ям в майбутньому.

Щодо харчування дитини, спеціалісти дають наступні рекомендації. Наш мозок живить енергія, що виробляється організмом з глюкози. Простіше кажучи, для того, щоб добре функціонувати, мозку потрібні продукти, що містять багато глюкози. Її багато в хлібі, тостах, макаронних виробах.

На сніданок рекомендується їсти продукти, багаті на білки та клітковину. Це можуть бути яйця, пластівці для сніданку, мюслі, вівсяна каша. Якщо додати до пластівців меду, окрім клітковини організм отримає так необхідну йому глюкозу. Не рекомендується привчати дитину до кофеїну. Чашка кави чи, того гірше, банка енергетичного напою, більше забирають енергії, ніж віддають її. На уроках вашій дитині буде важко сконцентруватися, його організм буде налаштований на фізичні навантаження, а не розумові. В результаті, додому ваша дитина прийде змученою та стомленою. Зранку випити чашку чаю. Він бадьорить, але при цьому не призводить до збудження. Дуже корисні соки, бажано свіжі, а також фруктові та овочеві салати.

Перекуси у школі – справжня проблема. Краще за все всередині дня перекусити бананами, сиром, фруктами чи з’їсти тарілку супу. Але не все так просто. В шкільних їдальнях представлений величезний вибір шкідливих ласощів, доступних для будь-якої дитини. Наприклад, цукерки, шоколад, інші солодощі мають підвищений вміст цукру. Цукор в такій кількості пригнічує психіку дитини, робить її в’ялою та лінивою. В перші кілька хвилин дитина відчуватиме енергетичний підйом, але це триватиме недовго.

Інша історія – чіпси. В них багато жиру, який дає підвищене навантаження на систему травлення, в результаті чого дитина приходить додому неголодною і відмовляється від нормального обіду. Поки організм зайнятий перетравлюванням чіпсів, він витрачає багато енергії. Цю енергію він забирає в мозку, що призводить до пасивності дитини на заняттях. Також діти дуже полюбляють їсти бутерброди та солодощі з-під парти під час уроку. В такому випадку мозок дитини просто не сприймає інформацію, яку пояснює вчитель. Вважайте, що вашої дитини просто не було на цьому уроці!

Але скажемо декілька слів про корисні та смачні продукти. По-перше, це фрукти. Вони багаті на вітаміни. Вітамін С допомагає справлятися із втомою та стресами, підвищує імунітет, допомагає бути дитині активною і уважною. Кальцій береже нерви вашого чада. Нежирний сир, йогурти добре підійдуть під час особливо стресових ситуацій. Наприклад, перед важливою контрольною, перед екзаменом. Добре, що в магазинах представлений великий вибір молочних продуктів, так що ваша дитина обов’язково знайте серед них свої улюблені ласощі!

Не забувайте часто пити. Вода поновлює клітини всього організму, вимиває шкідливі речовини, та й просто бадьорить. Окрім води добре пити соки, чай з лимоном, мінералку. Вкрай не рекомендуються газовані напої: вони тільки надають відчуття втамування спраги. Насправді вони забирають цінну воду з організму.

Увечері краще за все їсти продукти, багаті на крохмаль: макарони, рис, картопля. Вони допоможуть дитині спокійно заснути. Останній прийом їжі, за рекомендацією дієтологів, має відбуватися не пізніше, ніж за 3 години до сну.