Департамент Вінницької міської ради 
Комунальний заклад 
„Дошкільний навчальний заклад №35 Вінницької міської ради”;
21036 м. Вінниця, вул. Хмельніцьке шосе 16
тел: (0432) 59-21-53   ; email: vndnz35@ukr.net

Діти та зайва вага

Якщо у дитини вага перевищує норму, то вона почує про «жиртреста» або «ненажеру», «бегемота» або «корову»… Однолітки дражнять таких дітей до сліз. Як і чим годувати дитину, щоб вона була здоровою й щасливою? Уявіть собі, сім´я «в тілі»: товстенький тато, повненька добра мама, нервовий тучний хлопчик і нещасна до глибини душі дівчинка із зайвими кілограмами! Повній мамі скажуть, що вона приваблива. Татові – що він солідний. А хлопчиськові або дівчинці? Діти жорстокі.  Ще зрозуміло, коли малюкові не пощастило з дитинства – у нього діабет або захворювання ендокринної системи. Але якщо ви власними руками випестували «ненажеру» – як потім позбавитися від відчуття провини? Коли він /вона, стаючи підлітком, ридатиме від усвідомлення своєї непривабливості. Не доводьте до цього! Пам´ятаєте, що кожна шоколадка до обіду – це не заохочення і задоволення для улюбленої дитини, а причина ожиріння.

“Ложечку за маму, ложечку за тата”

З тарілки треба з´їдати все – це застаріла, традиційна формула, причина всіх бід. Дітей годувати над силу не можна. І не можна влаштовувати спектаклі за столом («Який ти розумник, з´їв всю кашку! Їж – будеш великим і сильним!»), умовляти. Згодом дитина звикне до великих порцій, а сенс слова «голодний» загубиться.

Усі хвороби від нервів. І ожиріння.

Повнота – це найчастіше результат психологічного дискомфорту, наслідок невирішених проблем. Страхи, відсутність любові і належної уваги, внутрісімейні нелади, явні або приховані неврози позначаються на вазі дитини.

Дорогі мами і тата, любіть своїх дітей, частіше хваліть їх за справу, укріплюйте упевненість в тому, що вони єдині і неповторні. Навчіть їх любові до самих себе, до власного тіла.

10 причин зайвої ваги у дітей:

1. Перегодовування. Часто в дітей по методу «За маму, за тата» запихають їжі набагато більше, ніж потрібно.

2. Солодощі. Надлишок солодкого дає енергії більше, ніж малюк може витратити, і відкладається на тілі.

3. Газовані напої і солодкі соки.

4. Реклама «поганої» їжі. По телевізору часто демонструють висококалорійну смакоту, тому діти постійно просять гамбургери, чіпси і шоколад. «Купи!», «Дай!», «Хочу!» – прямий наслідок реклами і поганого виховання. Не потурайте витребенькам і капризам – відволікайте, пояснюйте, що це шкідливо або дуже дорого. І краще не брехати, що несмачно, адже спробує – і засумнівається у вашій чесності.

5. Тривоги й стреси. Щоб справитися з внутрішніми переживаннями, діти (утім, як і дорослі) відправляються до холодильника. Адже висококалорійна їжа – джерело гормону задоволення, який заглушає страхи і неприємності.

6. Недосипання. Стресовий стан організм намагається пом´якшити смачною, вуглеводною їжею.

7. Автомобіль. Батьки, які відвозять своїх дітей в садочок, школу на машині, відучують їх від руху, провокують порушення обміну речовин.

8. Телевізор і комп´ютер. Мабуть, це ворог номер один в сімейній боротьбі за стрункість.

9. Генетичні передумови. Огрядність батьків – це привід для тривоги, оскільки схильність до повноти передається по спадку в більшості випадків. Таким батькам варто особливо пильно стежити за режимом харчування малюка.

10. І лише десята причина має чисто медичну основу: це порушення в роботі ендокринної системи.

Оголошуючи війну ожирінню, насамперед потрібно, само собою зрозуміло, звернутися до лікаря. Можливо, причина зайвої ваги – це гормональний збій в організмі, тоді обмеження в їжі навряд чи допоможе (точніше, вони без лікування не принесуть потрібних результатів). А дієтолог завжди проконсультує вас із питаннь правильного харчування: скільки вашому чаду потрібно білків, вуглеводів, жирів в день насправді. Не тільки щоб схуднути, але й підтримувати здоров´я.

Золоті правила для дбайливих батьків:

1. Переконайтеся, що всі члени сім´ї харчуються раціонально: дотримуються режиму, не харчуються самими бутербродами. Раціональність повинна полягати і в тому, що подається на стіл. Заповнюйте холодильник свіжими овочами, фруктами, крупами, хлібом з муки грубого помелу. Відправте до відра для сміття чіпси, газовану воду і все, що називається фаст-фудом. Це шкідливо не тільки для фігури, але й для дитячого здоров´я взагалі.

2. Поки апетит дитини не зіпсований, не примушуйте її їсти тільки тому, що треба. Вона краще знає, голодна вона чи ні.

3. Їжа не заохочення і не покарання. Не можна нагороджувати їжею або позбавляти їжі за «погані вчинки».

4. Зберіть волю в кулак – обмежуйте малюка в прогляданні телевізора і захистіть його від реклами солодощів.

5. Рухатися – головне правило струнких. Влаштовуйте сімейні походи і прогулянки пішки. Не жалійте грошей на придбання домашніх «спортивних куточків», велосипеда. Або на абонемент в басейн.

6. Дитина не повинна бути без діла: завжди тягне на кухню, щоб зайняти себе хоч би їжею. Запишіть її в спортивну секцію, музичну школу, басейн, танці, боротьбу, художню школу або в який-небудь інший гурток.

7. Затвердить разом з дитиною «Правило три не дуже» – не дуже багато, не дуже шкідливо і не дуже солодко.

8. І звичайно, запам´ятайте: спосіб життя дитини – це копія вашого способу життя. Якщо ви упевнені, що спорт – це даремне проведення часу, і ніколи не відмовляєтеся від кухля пива перед телевізором з жирною закускою, не дивуйтеся, що ваше чадо має проблеми з вагою. Починати боротьбу проти ожиріння потрібно перш за все з себе. Чи не так?

Утім, поняття зайвої ваги відносне. Головне – це, звичайно, здоров´я і психологічний комфорт. Якщо ваша дитина відчуває себе упевнено у власному тілі, приймає себе такою, яка є; якщо радіє життю, а ровесники обожнюють її, не зважаючи на невелику пухкість, чи варто утрудняти його дієтами? До того ж, в перехідному періоді, коли організм почне перебудовуватися, «зайве» може зникнути само. Дитина повинна любити себе і відчувати любов оточуючих. Це перш за все.